loader image

Darinka Mihajlović

Darinka Mihajlović alijas Selena Orb (1988), diplomirala je scenski kostim na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Svetlane Cvijanović. Kao studentkinja sa najvišim prosekom u poslednje dve godine studija, dobitnica je Nagrade iz Fonda „Aleksandar Tomašević”. Radila je u mnogim pozorišnim kućama u Srbiji i regionu – u Ljubljani, Rijeci, Sarajevu i Podgorici. Pored regionalnog angažmana, učestvovala je u više pozorišnih projekata u Kelnu, Štutgartu i Visbadenu od kojih se, kao jedan od najznačajnijih, izdvaja kostimografija za operu Maskenbal (Verdi, Bal pod maskama) za otvaranje Maifestspiele. Profesionalna karijera obuhvata više od pedeset kostimografija, kao i dvadesetak scenografija za pozorišne predstave. Dva puta je učestvovala u nacionalnoj selekciji nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu (2015, 2019). Kostimografija za filmove i serije takođe su važan segment njenog profesionalnog rada.

Pored kostimografskog rada, često sarađuje na projektima sa različitim umetnicima iz oblasti vajarstva, fotografije, eksperimentalnog filma. Angažovana je kao nastavnik u zvanju docenta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Odsek za umetnost i dizajn. Značajne nagrade u profesionalnoj karijeri su Zlatna arena u Puli za kostim (2019, film Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine) i Sterijina nagrada za kostim (2020, predstava Kretanje Dimitrija Kokanova, Bitef teatar)

Uloga u Bijenalu 2022.

Član programskog tima;  član selekcionog tima Nagrade i priznanja; Tvorci Magije, Omladinski bijenale, Međunarodni simpozijum

BIJENALE
ENG