loader image

IRENA POPOVIĆ

Irena Popović (Ćuprija, 1974), kompozitorka. Završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek Kompozicija, nastavila usavršavanje na magistarskim studijama u Salcburgu, Universität Mozarteum, na Katedri za kompoziciju i orkestraciju.

U autorkinom opusu značajno mesto zauzima primenjena muzika, koju komponuje za pozorišta širom Evrope, a sarađuje s najznačajnijim rediteljskim imenima regiona (Oliver Frljić, Andraš Urban, Kokan Mladenović, Snežana Trišić, Tanja Mandić Rigonat, Slobodan Unkovski). Neke od najuspešnijih predstava godinama su na repertoaru mnogih pozorišnih kuća: Rodoljupci/NP Beograd, Kad bi Sombor bio Holivud/NP Sombor, Na Drini ćuprija/SNP Novi Sad, Otac na službenom putu i Kazimir i Karolina/Atelje 212, Izbrisani/Prešernovo gledališče Kranj (Slovenija), Hasanaginica/Novosadsko pozorište–Újvidéki Színház, Karolina Nojber/NP Banja Luka (BiH, Republika Srpska), Koštana/NP Subotica, No(e)va Makedonija/Naroden teatar Bitolj (Severna Makedonija), What is Europa/MESS Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Sjećaš li se Doli Bel/Kamerni teatar Sarajevo (BiH)…

Njena muzika nagrađivana je širom zemlje i sveta: tri Sterijine nagrade, dve nagrade na Međunarodnom  festivalu malih scena u Rijeci/Hrvatska, tri nagrade na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, nagrada za najbolju muziku na Susretima pozorišta/kazališta u BIH/Brčko distrikt, Specijalna nagrada za muziku na pozorišnom festivalu Dani komedije u Jagodini, Specijalna nagrada za muziku na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, dve nagrade za najbolju pozorišnu muziku na Pozorišnim/kazališnim igrama u BIH/Jajce, nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festival BH drame u Zenici, nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, nagrada za najbolju muziku na filmskom festivalu u Antaliji/Turska, Specijalna nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu Teatar fest u Banjoj Luci, nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu Teatar na raskršću u Nišu.

Kompozicije autorke izvode se na različitim festivalima širom sveta, a njena dela su na repertoaru mnogih solista i kamernih ansambla.

Aktivna je i kao predavač i izvođač u okviru različitih umetničkih radionica improvizovane muzike.

Osnivač je umetničke grupe Prerađivačka industrija muzičkog materijala, koja okuplja izvođače i kompozitore koji deluju u različitim okruženjima i koja insistira na spajanju različitih vidova umetničkog izražavanja. U okviru ove grupe poseban ogranak čini vokalno kulturno-umetničko društvo žena u ekspanziji Oh, meine liebe Constanze. (Živi u Beogradu a sanja more…)

Uloga u Bijenalu 2022.

žiri studentski bi, kategorija: Scenski dizajn u pozorištu

BIJENALE
ENG