loader image

Lara Badurina

Lara Badurina (Rijeka, Hrvatska, 1968) je multimedijalna umetnica. Diplomirala je 1993. i magistrirala vajarstvo 2003. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Od kraja 1980-ih izlaže u različitim likovnim medijima i dobitnik je priznanja i nagrada: 2006, nagrada na 11. trijenalu hrvatskog kiparstva u Zagrebu, 2002, nagrada na MEMEFEST-u, međunarodnom festivalu radikalne komunikacije u Ljubljani.

                                                             
Od kraja 90-tih okreće se projektima usmerenim na teme iz svakodnevnog života, te preuzima  ulogu svojevrsnog „arheologa svakidašnjice“. Različitim hibridnim metodama, koje često uključuju sakupljanje, katalogiziranje i obradu različitih predmeta ili informacija, kreativno istražuje različite aspekte urbane stvarnosti, kulturne produkcije i korelativnost rada, proizvodnje i potrošnje u uslovima tranzicije i globalizma. Svojim recentnim radovima postavlja pitanja o originalnosti umetničkog dela i nacionalnih okvira umetničkog delovanja. Svoje radove predstavila je na 27 samostalnih i 47 grupnih izložbi. Uz vizuelnu umetnost, posvećena je scenografiji i oblikovanju svetla, o čemu svedoči 35 autorskih radova. 
Jedna je od osnivačica i stalnih autorskih imena u nacionalno priznatom nezavisnom teatarskom projektu TRAFIK Rijeka.

Od 2008. aktivna je voditeljka i organizatorka scenografskih radionica na specifičnim lokacijama, samostalno i/ili unutar organizovanih festivala.


Od 2010, u saradnji s galerijom VN Zagreb, pokreće kustoski projekat prezentovanja i organizovanja izložbe studenata, a 2017. inicira Platformu za eksperiment, program radionica sa studentima sa ciljem spajanja vizuelnog i izvođačkog aspekta umetnosti. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovnog profesora na likovnom i primenjenom umetničkom području.

BIJENALE
ENG