loader image

Nenad Marić – Kralj Čačka

Nenad Marić alijas Kralj Čačka, pesnik i kantautor. Diplomirao je slikarstvo 2006. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je imao nekoliko izložbi svojih slikarskih radova. Objavio je tri muzička albuma: Zemlja snova (2016), Spusti svetlost na put (2018), i The Final Adventure of Kaktus Kid (Original Soundtrack) (2020) — sva tri u izdanju Pop depresije. Za izdavačku kuću Lom objavio je i zbirku poezije Na margini (2016).

Godine 2017. dobio je nagradu „Strune od svetla“, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Tokom 2019. godine sa bratom Markom komponovao je muziku za film Realna priča. Godine 2021. realizovao je radio predstavu Soundtrack za film koji nije snimljen u kojem nosi glavnu ulogu i jedan je od autora muzike i teksta.

Žikica Simić o Kralju Čačka

„Kralj Čačka je, zapravo, car. Sa imperatorskom lakoćom vlada carstvom umetnosti, lepote i muzike. ʻNe plačem ja da bih suzu pustio / već plačem ja da bih zlo potopioʼ piše na kapiji kojom se ulazi u njegovu imperiju. Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena. Pararokerske muzičke idiome – kao što su kabaretska pesma, ulični moritat, kantri lament, bluz žalopojka ili pozorišni song – prilagodio je svojoj umetničkoj viziji. Mada potpuno autentičan i jedinstven Kralj Čačka nije sam. Društvo mu prave Tom Vejts i Kapetan Bifhart, Bertolt Breht i Kurt Vajl, Arsen Dedić i Stiv Erl. Publika koja dupke puni prostore u kojima Kralj svira je takođe tu. Podržava i iskreno voli svog trubadura.“

BIJENALE
ENG