loader image

Romana Bošković Živanović

Romana Bošković Živanović (Čapljina, 1981) je arhitekta. Diplomirala je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (2005), doktorirala scenski dizajn (rad „Konstrukcija događaja – prostorna intervencija) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2010).

Aktivna je u oblasti scenskog dizajna, a fokus interesovanja su arhitektura i tehnologija scenskog prostora. Umetničke radove izlagala je i prezentovala na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama (Belef, Mikser, Infant, BINA, S.U.T.R.A.), a kao tehnički producent je bila angažovana na festivalima Bitef i Belef. Radila je kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Objavila je stručne tekstove u različitim publikacijama. Predvodila je kustoski tim Studentske sekcije Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019. Aktivno se bavila košarkom i igrala za pionirsku, kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju Jugoslavije. Od 2014. do 2018. je bila predsednik Komisije za tehnologiju OISTAT-a, Međunarodne asocijacije scenografa, pozorišnih arhitekata i tehničara.

Vanredni je profesor na Odseku za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je i rukovodilac master akademskih studija Scenska arhitektura i tehnika.

Uloga u Bijenalu 2022.

Član programskog tima;

Omladinski bijenale, Međunarodni naučni simpozijum, Tvorci magije

BIJENALE
ENG