loader image

Aleksandra Pešterac

Aleksandra Pešterac (Bečej, 1984) je arhitekta. Bavi se arhitektonskim projektovanjem, sa težištem na scenskoj arhitekturi. Diplomirala je i doktorirala na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (rad „Transformacija prostora u mesto: stalnosti i promene poetičkog dejstva mesta). Docent je na istom fakultetu, gde je angažovana na predmetima iz oblasti scenske arhitekture. Šef je Katedre za scenski dizajn. Bila je pomoćnik šefa Odseka za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i direktor Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – Scen (OISTAT Centar za Srbiju), 2015–2020. godine.

Kao projektant učestvovala je u izradi nekoliko arhitektonskih projekata – najznačajniji su idejni projekat scenske arhitekture sa dizajnom scensko-gledališnih prostora Omladinskog kulturnog distrikta i Kulturne stanice Novo naselje, glavni projekat unutrašnjeg uređenja dela zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, kao i glavni arhitektonski projekat Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu (deo FTN-a). Objavila je radove na međunarodnim konferencijama, kao i u domaćoj periodici.

Koautor je nekoliko nagrađenih projekata iz domena arhitektonskog projektovanja. Aktivna je kao autor ili mentor u brojnim grupnim izložbama i radionicama. Dobitnik je Nagrade „Ranko Radović” za 2013. godinu, kao jedan od autora projekta „Nevidljivi gradovi”, u kategoriji TV emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije. Bila je direktor nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019, rukovodila je pripremom i realizacijom nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015, kada je nastup Republike Srbije nagrađen Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga.

Član je OISTAT Centra za Srbiju i predstavnik komisije za arhitekturu. Član je Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) i Inženjerske komore Srbije (IKS).

Uloga u Bijenalu 2022.

Član programskog tima;

Collab Commons, Omladinski bijenale

BIJENALE
ENG