loader image

DANIELA DIMITROVSKA

Daniela Dimitrovska (Bitolj, Makedonija, 1986) je arhitekta i scenograf. Od maja 2012. godine zaposlena je na Odseku za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka i učestvuje u realizaciji nastave u okviru grupe predmeta iz oblasti scenskog dizajna.

Između 2010. i 2013. godine učestvuje u nastavi i na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, gde vodi vežbe i radionice na master studijama pozorišne režije u okviru predmeta Novi prostori i nove tehnologije u pozorištu. Tokom 2015. godine učestvovala je u nacionalnom nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora, kao član autorskog tima studentske sekcije. Rad je nagrađen Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga. Bavi se pozorištem i filmom. Tokom 2013. godine radila je kao asistent scenografa Darka Nedeljkovića, u njegovom radu na predstavi „Bogojavljenska noć” reditelja Egona Savina. Autor je scenografije za predstavu „Жени без маж и ништо повеќе”, rediteljke Sofije Ristevske, koja je pobedila na festivalu EX PONTO u Sloveniji 2012. Kao scenograf u pozorištu, radila je i sa rediteljima Radoslavom Milenkovićem, Tomijem Janežičem i Mijom Knežević. Bila je umetnički direktor dugometražnog dokumentarnog filma „Druga linija”, reditelja Nenada Miloševića (Grand Prix na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2016. godine).

Trenutno radi kao scenograf igranog filma u predprodukciji „Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom”, reditelja Sabolča Tolnaija.

Uloga u Bijenalu 2022.

Koordinator foto/video tima; izložba Zamišljene porodične priče, Plug in program

BIJENALE
ENG