loader image

katarina pejović

Katarina Pejović je dramaturg, rediteljka, scenaristkinja, intermedijalna umetnica i pedagog. Diplomirala je na odseku za Dramaturgiju i Filmski i TV scenario na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Kao dramaturg, sarađivala je na brojnim pozorišnim i savremenim plesnim predstavama – institucionalnim kao i neinstitucionalnim – u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Malti, Kipru, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Austriji. Dijapazon reditelja/ki i koreografa sa kojima je sarađivala i sarađuje obuhvata nekoliko generacija: od Roberta Ciullija, Ljubiše Ristića i Dušana Jovanovića, preko Dragana Živadinova, Mateje Koležnik i Mateje Bučar, do Darija Harjačeka, Bruna Isakovića, Roser Lopez Espinoza, Nine Rajić Kranjac, Patrika Lazića i Igora Vuka Torbice. Sa Torbicom je, u periodu od 2015. do 2019., ostvarila šest predstava. Njezine umjetničke radove i intermedijalne projekte producirale su različite kuće i kulturne institucije u 9 zemalja, a predstavljeni su na manifestacijama i festivalima u preko 30 zemalja; među njima su i BITEF, Ars Electronica, Holland Festival, Edinburgh Festival, LIFT,

MESS, New Moves Glasgow, Steierischer Herbst… Koordinirala je brojne konferencije, platforme, festivale i inicijative u mnogim zemljama sveta. Njeni tekstovi i eseji objavljeni su u knjigama i časopisima na 7 jezika. U Zagrebu je, zajedno sa Borisom Bakalom i Stankom Juzbašićem, 2001. godine osnovala intermedijalnu umetničku i kulturno-aktivističku platformu Bacači Sjenki. Unutar te platforme, do 2012., bila je ko-autorka i autorka brojnih projekata predstavljenih u preko 25 zemalja. Projekti su osvojili nekoliko nagrada, uključujući i dve Specijalne nagrade žirija BITEF-a (Beograd, 2007. i 2009.), kao i Avazovog Zmaja u okviru MESS -a (Sarajevo, 2008.) Od 2013. do 2017. predavala je kao spoljna saradnica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, odsek Produkcije. Dobitnica je Desmond Tutu Fellowship Award za 2009. godinu, nagrade koju dodeljuje Globalna organizacija za pomirenje (Global Reconciliation Organisation).

 Uloga u Bijenalu 2022:

Međunarodni simpozijum

BIJENALE
ENG