loader image

Međunarodni simpozijum “Fluidne scene i pejzaži usamljenosti”

Tema Bijenala scenskog dizajna 2022. jeste fluidnost, shvaćena na način na koji o ovom pojmu govori jedan od najznačajnijih sociologa i filozofa 20. veka, Zigmunt Bauman. Bauman današnje doba, vreme posle postmodernizma, vidi kao fluidno, neuhvatljivo u smislu velikih narativa i ideologija, kao vreme sklisko, bez zajedničkih ideala, kolektivnih akcija, vreme individualizma, fragmentiranosti i dezintegracije svih „čvrstih“ obrazaca i veza koje je ustanovila rana modernost. U takvom kontekstu svedoci smo stanja stalnih nesigurnosti i neizvesnosti, koja uzrokuju usamljenost, nedostatak komunikacije i istinske emocije, autentičnih doživljaja i povezanosti sa svetom. Istovremeno, pomenuti aspekti fluidne modernosti dodatno su radikalizovani trenutnom pandemijom, tokom koje su pitanja smisla, borbe i delovanja postala još diskutabilnija, a tema usamljenosti i fenomen fluidnosti poprimili paradigmatski karakter u savremenom društvu, onom u kojem je sve izraženiji osećaj virtuelnosti i ispraznosti, nedostatka autentičnosti i originalnosti.

Fenomen fluidnih scena posmatramo kao potragu za autentičnim iskustvima, za prisutnošću u stvarnom svetu i povezanošću s njim. Suprotstavljamo ovaj fenomen osećaju usamljenosti savremenog pojedinca, koji i dalje ima potrebu za stvaranjem zajedničkog, kolektivnog iskustva.

od 05. do 07. septembra 2022. Atrijum Fakulteta tehničkih nauka 

Međunarodni simpozijum „Fluidne scene i pejzaži usamljenosti” je mesto susreta umetnika, istraživača, teoretičara, kritičara edukatora iz različitih oblasti scenskog dizajna. Simpozijum je organizovan u formatima okruglih stolova, panela i artist talks. Na simpozijumu će svoje prakse predstaviti neki od vodećih autora sa prostora bivše Jugoslavije koji deluju u poljima scenskog dizajna među kojima su: Sven Jonke, dizajner i scenograf (Zagreb, Beč); Miodrag Kuč, arhitekta (Novi Sad, Berlin); Darinka Mihajlović aka Selena Orb, kostimografkinja i scenografkinja (Beograd, Novi Sad), Damir Gamulin, dizajner (Zagreb) i Antun Sevšek, arhitekta (Zagreb); Lara Badurina, multimedijalna umetnica (Rijeka), Siniša Ilić, vizuelni umetnik i scenograf (Beograd), Karkatag, multimedijalni umetnički kolektiv (Beograd), Sara Slivnik, arhitektica i scenografkinja (Ljubljana), Zoran Dmitrović, arhitekta (Beograd), Branko Hojnik scenograf, (Ljubljana), Andrej Josifovski, arhitekta i umetnik (Beograd) i Katarina Pejović, dramaturškinja (Beograd).

PROGRAM

 SATNICA

 PONEDELJAK 5.9.

 UTORAK 6.9.

 SREDA 7.9.

 11 časova

otvaranje

Andrej Josifovski Pijanista

Pavle Dinulović

 12 časova

Sara Slivnik

Sven Jonke

Miodrag Kuč

 13 časova

Zoran Dmitrović

Damir + Antun

Selena Orb

 15 časova

PANEL TORBICA

Branko Hojnik,

Katarina Pejović,

Jelisaveta Josif Čuturilo,

Andreja Rondović,

Vladimir Pejković,

Radivoje Dinulović

Branko Hojnik

Karkatag

 16 časova

 

Siniša Ilić

Irena Popović

BIJENALE
ENG