loader image

Dečji Bijenale

SCENlab vrtić ove godine deo je programa Dečji bijenale, sastavljen od niza kreativnih radionica, koje decu uvode u svet pozoršita, arhitekture i umetnosti.

PRIJAVA NA: deca@bisd.rs

od 05. do 07. septembra 2022, Galerija 2, Kineska četvrt

Izvođenje 10. septembar u 12h 

Dečji bijenale svoju završnicu ima tokom trajanja Bijenala scenskog dizajna, od 5. do 7. septembra, od 16 do 19 sati, i 10. septembra na spratu Galerije 2 u Kineskoj četvrti, na kojoj će deca imati priliku da učestvuju u finalnim radionicama posvećenim ovogodišnjoj temi sezone SCENlab vrtića: “Lutke”.

U periodu mart-jun na radionicama SCENlab vrtića su nastajali poluproizvodi, rekviziti i lutke, koji će na Bijenalu biti dovršeni u okviru radionica i “oživljeni” u kratkim predstavama. Razvijaće se pozorište lutaka pravljenjem scenografija (mobilnih kutija za igranje predstava), tj. prostora igre u kome će deca pokretati lutke na različite načine – rukama odozgo, lutkama koje se navlače na ruke (ginjole) ili maskama za lice.

Dete je potrebno prijaviti za jedan od ponuđena četiri termina (može prisustvovati radionici i u sva četiri termina) na mejl: deca@bisd.rs najkasnije do 01. septembra 2022. godine. Radionice su besplatne, a namenjene su deci uzrasta 6-10 godina. 

Radionice vodi: Dragana Pilipović sa asistentima

SCENLAB_VRTIĆ 2022.

Pripreme za BIJENALE SCENSKOG DIZAJNA 2022.

SCENlutke

Radionice Scenlab vrtića u periodu mart–jun bile priprema za Bijenale scenskog dizajna. Na svakoj od radionica, jednom mesečno (po potrebi više), obrađivana je određenu temu kako bi nastao poluproizvod koji će biti dovršen tokom radionica na Bijenalu.

Osnovna ideja je da se kroz radionice razvija pozorište lutaka. Počeće se izradom scenografije – mobilne kutije ili paravana u čijim okvirima će se predstave igrati. Prostor igre treba da omogući da deca manipulišu lutkama marionetama odozgo, a za potrebe lutaka koje se navlače na ruke – ginjole, manipulišu iz donje zone kutije. Treća varijanta omogućuje da se deca igraju maskama za lice u okvirima napravljene scene. 

Na Bijenalu bi se koncipirale priče i predstave, dorađivali delovi scene i lutaka, a u finalu biće izvedena kraća predstava.

Radionice su se odvijajale jednom mesečno, nedeljom 11–14 sati, za decu uzrasta 6–10 godina. 

Protekle radionice:

Mart-Maj 2022.

Mesec

Tema meseca

Mart

13.03.

Osmišljavanje i formiranje scene/kulise takve da ujedno može biti korišćena kao paravan za sve tri forme igranja sa lutkama: za marionete, za ginjole i za maske.

Bojenje, isecanje, ugradnja pokretnih delova, ubacivanje lampica, zastora…

April

10.04.

Rad na sceni – kulisama…

Lutke marionete – korišćenjem različitih materijala (drvo, karton, tkanina, gips…) prave se lutke sa pokretnim delovima kojima se upravlja koncem ili žicom. 

Maj 1

08.05.

Završni radovi na sceni – kulisama…

Lutke ginjole – upravljanje „ručnom“ lutkom, onu koju lutkar navlači na ruku poput rukavice. Ginjol se pokreće pomicanjem prstiju, rotacijom šake i podlaktice. Deca će imati priliku praviti ginjole od materijala po želji i oprobati se u prezentaciji istih.

 

Maj 2

29.05.

Maske za lice – deca će imati priliku da svoju kreativnost ispolje kroz kreiranje maski za lice upotrebom raznih materijala (karton, papir, kolaž papir, tkanina, gips…). Njihovim kombinovanjem i spajanjem doći će do konačnog proizvoda. 

 

Voditeljka radionice: Dragana Pilipović

Saradnice: Sara Škvorc, Maja Bogdanović, Nina Bogdanović, Vanja Evđenić

Volonteri: Studenti Osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna

BIJENALE
ENG