lara badurina

Lara Badurina (Rijeka, Hrvatska, 1968) je multimedijalna umetnica. Diplomirala je 1993. i magistrirala vajarstvo 2003. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Od kraja 1980-ih izlaže u različitim likovnim medijima i dobitnik je priznanja i nagrada: 2006, nagrada na 11. trijenalu hrvatskog kiparstva u Zagrebu, 2002, nagrada na MEMEFEST-u, međunarodnom festivalu radikalne komunikacije u Ljubljani.                                                             

Od kraja 90-tih okreće se projektima usmerenim na teme iz svakodnevnog života, te preuzima  ulogu svojevrsnog „arheologa svakidašnjice“. Različitim hibridnim metodama, koje često uključuju sakupljanje, katalogiziranje i obradu različitih predmeta ili informacija, kreativno istražuje različite aspekte urbane stvarnosti, kulturne produkcije i korelativnost rada, proizvodnje i potrošnje u uslovima tranzicije i globalizma. Svojim recentnim radovima postavlja pitanja o originalnosti umetničkog dela i nacionalnih okvira umetničkog delovanja.

Svoje radove predstavila je na 27 samostalnih i 47 grupnih izložbi. Uz vizuelnu umetnost, posvećena je scenografiji i oblikovanju svetla, o čemu svedoči 35 autorskih radova.  Jedna je od osnivačica i stalnih autorskih imena u nacionalno priznatom nezavisnom teatarskom projektu TRAFIK Rijeka. Od 2008. aktivna je voditeljka i organizatorka scenografskih radionica na specifičnim lokacijama, samostalno i/ili unutar organizovanih festivala.

 

Uloga u Bijenalu 2022.

Collab Commons