loader image

MIA DAVID

Mia David (Beograd, 1974) je arhitekta, kustos i scenograf. Bavi se savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Bila je partner u arhitektonskim studijima DSZ i Blok. Bila je osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina Kvart, i jedan je od osnivača nevladine organizacije Blokovi. Radila je kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2010. do 2014. godine radila je kao vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda. Član je Inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Beograda, Društva arhitekata Novog Sada, NUNS-a, OISTAT-a i IKT-a.

Autor je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i novinskih tekstova objavljenih u različitim medijima. Izlagala je u Berlinu, Njujorku, Beču, Parizu, Renu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Frankfurtu, Moskvi, Trstu, Rimu, Veneciji, Pragu, i drugim gradovima. Kustos je mnogobrojnih izložbi među kojima je najznačajnija nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su i Nаgrаdа Bijenаlа scenskog dizаjnа (2007), Nagrаdа “Joаkim Vujić” (2007), Specijalna nagrada Oktobarskog salona (2014) i Zlatna medalja za uspostavljanje dijaloga (Praško kvadrijenale 2015).

Autor je radio emisija Život kao takav (Radio B92), Život je tamo gde smo mi (Remarker media) i web emisije Prostori slobode (Remarker medija).

Od 2016. vodi galeriju Navigator.

Radi kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Uloga u Bijenalu 2022.

direktor i umetnički direktor; član programskog tima;

Monografija, Glavna izložba, Plug-in,  SCENlab razgovori

BIJENALE
ENG