loader image

ZOJA ERDELJAN

Zoja Erdeljan (Zrenjanin, 1995) je scenski dizajner. Završila je osnovne akademske studije u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, Departmanu za Arhitekturu i urbanizam, Odsek za Umetnost i dizajn, Smer Scenska arhitektura, tehnika i dizajn 2018. godine sa odbranjenom temom Dizajn prostora scenskog događaja – Zlatna trijada.

Master akademske studije završava na istom fakultetu, departmanu i odseku, na smeru Scenska arhitektura i dizajn 2020. godine sa temom Odnos mirisa i sećanja u scenskom dizajnu kroz višemedijsku izložbu „Mirisne priče“. Tokom studija je učestvovala u različitim projektima iz domena kulture i umetnosti. Kreirala je scenografije za različite studentske predstave, filmove i reklame.

U profesionalnom radu je podjednako aktivna na projektima u scenskoj i vizuelnoj umetnosti. Radila je kao scenograf i asistent scenografa u pozorištima u Beogradu, Subotici, Užicu i Šapcu. U domenu vizuelne umetnosti, trenutno je angažovana u oblasti arhitekture i dizajna postavki nekoliko izložbi u nacionalnim muzejima na prostoru Srbije. Pored umetničkog rada, bila je saradnik na projektima scenske arhitekture u firmi Profakustika, Beograd.

Student je doktorskih studija na istom fakultetu, na smeru Scenski dizajn. Počev od 2021. godine zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka kao istraživač-pripravnik na kome je prvenstveno angažovana na predmetima iz oblasti teorije o scenskom dizajnu, arhitekture scenskih događaja i grafičkog dizajna, gde takođe, u okviru Scen centra, učestvuje u realizaciji van nastavnih projekata.

Uloga u Bijenalu 2022. Asistent direktora projekta; član dizajn tima; Monografija, Glavna izložba, Collab Tape
BIJENALE
ENG