loader image

Collab tape

ezgif.com-gif-maker

U Katalogu Trećeg bijenala 2000. godine, u tekstu „Pitanja i odgovori”,
Radivoje Dinulović i Milosav Marinović zabeležili su sledeće sugestije na pitanje šta dalje…: „Da uvodimo nove aktivnosti Bijenala, nove programe, događaje i prostore“ „Da sistematski i ambiciozno razvijamo obrazovne projekte i programe, kao strategiju Bijenala“ Programske celine Bijenala scenskog dizajna 2022, a neposredno Collab Tape, sa zadovoljstvom prihvata iznete vizionarske beleške.

Saradnja Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i kolektiva Numen / For Use, manifestuje se kroz projekat u domenu vanpozorišnih praksi scenskog dizajna, kreiranjem Tape instalacije, i time se stvara prostor koji istovremeno postaje umetničko delo za sebe i potencijalni prostor igre.

Tape (srp. Selotejp) instalacije izlagane su u petnaest gradova u Evropi, Aziji, Australiji, Južnoj Americi – Tokio, Berlin, Moskva, Sao Paulo, Melburn, Pariz i drugi. U Srbiji je premijerno i poslednji put bila izlagana u Beogradu, na Mikser festivalu 2010. godine.

Kolaborativni projekat Tape u Novom Sadu orkestriraju profesionalci, odnosno članovi i saradnici kolektiva Numen / For Use sa deset istaknutih studenata tri stepena akademskih studija Scenskog dizajna (OAS, MAS, DAS). Projekat će biti izveden kroz dve faze. Prve, gradivne, radioničarskog formata koja će se odvijati kao oblik pripreme, u danima pred otvaranje festivala i druge, izložbene faze, koja se dešava tokom i nakon festivala. Tape instalacija osvaja i otvara novu vrednost za lokalnu sredinu, kao direktan proizvod ideje Bijenala scenskog dizajna o aktiviranju novih prostornih potencijala grada, u ovom slučaju kampusa Univerziteta u Novom Sadu. Ishod ovog kolaborativnog procesa postaće predložak za promišljanje o efemernim strukturama koje imaju autentičan značaj za urbani ili prirodni pejzaž Novog Sada.

Autori programske linije Collab Tape: Sven Jonke, Vanja Magić, Krešimir Pauk, Andrija Dinulović, Zoja Erdeljan
Autori Tape projekata: Numen / For Use
Učesnici u radionici: Doroteja Jonov, Lena Jankov, Mina Stojanov, Nenad Džmura, Darko Sekulić, Milica Surutka, Danijela Matović, Maša Lukić, Sofija Spaić, Franka Omazić, Petra OmazićAleksandar Marić, Aleksandra Škundrić 

BIJENALE
ENG