loader image

LP DUO koncert

Od 2004. godine, pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati u svetu muzike kao LP Duo, istovremeno eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju novi pristup savremenoj klavirskoj muzici. Od tada, brišući granice između kamernog ansabla i rok benda, postali su jedan od najautentičnijih muzičkih sastava, izvodeći gotovo kompletan repertoar za dva klavira kao i svoju autorsku muziku. Diplomirali su i doktorirali na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a Konzertexamen studije završili na Visokoj školi za muziku i pozorište u Roštoku (Nemačka) kod prof. Hans-Petera i prof. Folkera Štencla.

Do sada su uspešno nastupali na najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, Meguro Persimmon  Hall Tokio, Kraljevsko pozorište i opera Kopenhagen, Music in Pyeong Chang, Južna Koreja, kao i na turnejama širom Evrope, SAD-a i Azije.

Kao solo muzičari i klavirski duo osvojili su do sada preko 30 nagrada na međunarodnim muzičkim takmičenjima. Osim prvog mesta i specijalne nagrade na 11. Internacionalnom takmičenju savremene kamerne muziku u Krakovu (Poljska), osvojili su treće mesto na Internacionalnom takmičenju Chopin Roma u Rimu 2005. godine, a potom 2006. drugo i treće mesto na istom takmičenju.

U 2011. godini dodeljena im je nagrada za ,,najveću individualnost’’ na internacionalnom takmičenju klavirskih dua u Bjalistoku (Bjalistok, Poljska).

LP Duo proglašen je jednim od 8 najboljih svetskih klavirskih dua na najvećem svetskom takmičenju Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida) 2008. godine.

Takođe im je uručena nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, kao i godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike (2008) i koncert godine (2019). Ne treba zanemariti činjenicu da su osvojili nagradu Bryno Frey Stiftung Landes -akademie Ochsenhausen u pokrajini Baden-Virtenberg u Nemačkoj koja se inače retko dodeljuje stranim državljanima.

LP Duo je počeo je kao projekat školovanih umetnika klasične muzike, ali je njihovo istraživanje i rad unutar različitih umetničkih disciplina i avangardnih praksi, definisalo originalnost njihove autorske muzike ujedinjujući naizgled nespojive svetove klasične i popularne kulture. O tome svedoče mnogobrojna lokalna i internacionalna izdanja – audio-vizuelni snimci i albumi, među kojima se ističe album ,,Duality” iz 2019. godine (Universal Music). Neki od snimaka sa ovog albuma našli su se i u izobru renomirane izdavačke kuće Deutsche Grammophon.

Osim toga, komponuju muziku za pozorište, film, TV, plesačke koreografije, vizuelne umetničke projekte. Jedan od njihovih mnogobrojnih alter ega je i projekat LP Elektro, dok je Andrija Pavlović aktivan i pod imenom projekta Andy Pavlov.

Sonja i Andrija su koautori i lideri umetničkog i naučnog projekta Beyond Quantum Music, koji ima za cilj da istraži vezu između muzike i kvantne fizike kreiranjem novih eksperimenata koji rezultiraju (multimedijalnim) nastupima uživo. Dosadašnji partneri na ovom projektu su, između ostalih su Univerzitet u Oksfordu, festivali Ars Electronica Linz, TodaysArt Amsterdam, Muzikološki Institut SANU, Sonar festival Bareselona, i drugi.

U dosadašnjoj karijeri, LP Duo su eksperimentisali sa zvukom različitih analognih i digitalnih sintisajzera i to u kombinaciji sa akustičnim klavirima. Poslednjih godina, zajedno sa grupom saradnika i inženjera, razvijaju potpuno nov instrument – ,,Duality” hibridni klavir. Dodavanjem posebnog hardvera akustičnom klaviru, povezuju ga sa računarom, te uspevaju da lako manipulišu bilo kojim digitalnim zvukom, svetlom ili videom, spajajući svetove akustičnog i digitalnog.

Oboje imaju značajnu akademsku karijeru – pored zajedničkih master class programa i predavanja u okviru različitih internacionalnih festivala, stručnih konferencija i univerziteta (Čikago, Sinsinati, London, Singapur), Sonja Lončar je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je Andrija Pavlović docent na odseku za Scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Classical Elegance, Jazz Freedom and Rock’n’Roll Power”
Carnegie Hal, New York

“Briliant, Powerful, Intelligent”
WFMT Radio Chicago

www.lpduo.com

www.instagram.com/lpduo/ 

www.facebook.com/lpduo/

www.quantummusic.org 

photo by: Petar Petrović

BIJENALE
ENG